כיצד אופן בישול הירקות משפיע על הערך התזונתי שלהם?
ירקות ופירות צריכים להוות חלק נכבד וחשוב בתפריט של כל אדם, ללא קשר לגיל שלו או לתעסוקה היומיומית שלו. הם עשירים במגוון רחב של ערכים תזונתיים חשובים שהגוף צריך על מנת להתפתח בצורה תקינה ונכונה – ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ועוד. בזכות מגוון רחב של פירות וירקות הקיימים כיום בישראל קל מאד למצוא ולבחור את אלה שבני המשפחה יאהבו וכך לשלב אותם בתפריטים היומיים של כולם. חשוב מאד להכיר את אותם ערכים תזונתיים על מנת לדעת ולהבין איך הכי כדאי ונכון לצרוך כל ירק – בצורתו הטבעית או אחרי בישול. כמובן שיש ירקות שחייבים לבשל אותם לפני האכילה ולכן חשוב לדעת איך משפיע הבישול על אותם ערכים תזונתיים טובים.
ההשפעה של בישול על ירקות
כאשר מזמינים פירות וירקות מהחקלאי אפשר להיות בטוחים שהם במצבם הכי טרי ואיכותי שיכול להיות. יחד עם זאת, יש לא מעט סוגים של בישול הירקות ולא כולם ידידותיים ושומרים על הערכים התזונתיים. ככל וזה נוגע לוויטמינים, למשל, ידוע שבישול ברוטב עלול להרוס את הימצאותם של הוויטמינים ולכן הירקות יהיו עם מינון נמוך יותר משמעותית של ויטמינים אחרי הבישול, או אפילו ללא הוויטמינים בכלל. מצד שני – יש לא מעט ירקות שהאידוי נחשב לכדאי ומומלץ עבורם וגם שומר על אותם ערכים תזונתיים מלהיעלם ולהיכחד מהמזון – ברוקולי, כרובית, גזר, תרד ועוד. יתרון נוסף של האידוי הוא שאין בין שימוש בשמן שמעלה גם את כמות האנרגיה (הקלוריות) והשומן של המאכל שמכינים. כאשר מבינים את זה ומעדיפים את האידוי על פני הטיגון או הבישול אפשר להרוויח פעמיים – גם טעם טוב ומחמיא לירק וגם ערכים תזונתיים גבוהים ובריאים.
השפעה על ויטמינים ספציפיים
חשוב להכיר את הערכים התזונתיים שהולכים לאיבוד בזמן הבישול, שכן לא מדובר בכולם. ויטמין סי, שנחשב לבריא מאד וכזה שצריך לעודד את הצריכה שלו הוא בעיקר הוויטמין שמתמוסס כאשר הוא נמצא בסביבה של טמפרטורה גבוהה כמו בישול מכל סוג שהוא. כאשר מתכננים הכנת ארוחה עם ירקות שרוצים ליהנות מהוויטמינים שהם מכילים צריך לוודא שהם אכן מתאימים לבישול או שמע עדיף לצרוך אותם בצורתם הטבעית על מנת להצליח להכניס את הוויטמינים האלה לגוף. יש ירקות שמספיק בישול קל שלהם והם גם יישארו טעימים, נגיסים ועם תכולת ויטמינים גבוהה וגם ישתלבו מצוין עם רוטב או עם מרכיבים נוספים בתבשיל. ירקות שעדיף לא לבשל אפשר לשלב בארוחה כסלט טרי ומתובל היטב או בצלחת צבעונית של ירקות חתוכים שלבטח תגרה גם היא את בלוטות הטעם של כל הסועדים סביב השולחן.
איך יודעים שהירקות עשירים בערכים תזונתיים טובים?
כאשר מזמינים משלוח ירקות אפשר להיות בטוחים שייבחרו עבור הלקוח הירקות והפירות הטובים והאיכותיים ביותר, אלה שזה עתה הגיעו מהחקלאי והם טריים, מלאי טעם וטובים מאד. לאחר מכן מגיע שלב המחשבה אודות צורת הבישול שתהיה הכי טובה ומתאימה לירק (לטעם שלו, למרקם שלו ולשילוב שלו עם ירקות אחרים) וכאן אפשר לבחור כאמור בין בישול, אידוי, צלייה בתנור או אפילו על הגריל. כאשר בוחרים בשיטות הבישול שמשאירות את הערכים התזונתיים בירק או בפרי אין ספק שהארוחה לא תהיה רק מושקעת וטעימה אלא גם בריאה מאד. בשנים האחרונות יש מודעות הולכת וגוברת לנושאים של תזונה בריאה ומאוזנת וללא ספק ירקות עם ערכים תזונתיים טובים הם מרכיב חשוב הארוחות שכאלה.